Ağrı Mobil Sohbet Ortamı

Ağrı Mobil Sohbet Ortamı

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Ağrı Mobil Sohbet Odaları ndan sesleniyorum.Makaleme başlamadan önce sizleride bu güzel tarih kokan ilimizi gezmeye davet ediyorum.

 

 

www.sohbetles.net

Ağrı Sohbet Ortamı

 

 

                                                                 YÜZ ÖLÇÜMÜ NÜFUSU VE İKLİMİ

 

Türkiyenin en doğusunda yer alan illerden birisidir. Deniz seviyesinden 1640 m yüksekliktedir. Yüzölçümü 11376 kilometre karedir. İlimizin nüfusu 2000 yılındaki nüfus sayımına göre 470.796 dır.

İklim olarak Türkiyenin en sert ve karasal iklimine sahiptir. Yazları sıcaktır ilkbahar ve sonbahar kısa sürer. Az yağmur ve çoğunlukla kar yağışlıdır.

 

 

                                                                 TURİZM VE GEZİLECEK YERLERİ

 

Medeniyetlerin beşiği olan Mezopotamyanın önemli bir koludur. Gezilecek en önemli yerlerin arasında Ağrı Dağı yer almaktadır. Şehir merkezi ve şehrin dışında pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz;

 

 

   1. İshak Paşa Sarayı

 

Doğubeyazıtın 5 km doğusunda bulunmaktadır. Osmanlı yapılarının en önemlilerindendir. Osmanlı Fars ve Selçuklu mimarisinden esinlenen yapının en önemli özelli kalorifer tesisatı döşenmiş olmasıdır.

 

    2.Şoşik Kalesi

 

Karlıca köyünün dik kayaları üzerine yapılmıştır. Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Sultan Hasanoğlu Ziyaüddin in yapısıdır ibaresi yer almaktadır.

 

 

    3. Urartu Kalesi

 

Urartu kalesi Ağrı Mobil Sohbet ilinin Doğubeyazit ilçesinde bulunur diğer adıda Doğubeyazit kalesidir. Kalenin Urartular Döneminden günümüze kadar geldiği söylenmektedir. Kale üzerinde Urartulara ait birçok eser bulunur.

 

   4. Ahmet Hani Türbesi

 

Türbe Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinde İshakpaşa Sarayının karşısında bulunmaktadır. Doğubeyazıt ilçesinde yaşayan Ahmet Hani İshak Paşa Sarayında bir katiptir. Vefatından sonra sarayın karşısına defnedilmiştir.

 

   5. Beyazıt Eski Camii

 

Doğubeyazıtta bulunan Beyazıt Eski Camii Osmanlı eserlerinden birisi olup Yavuz Sultan Selim zamanında inşa edilmiştir. Sade bir görünüme sahip olan camii renkli taşlarla dekore edilmiştir ve hala günümüzdede ibadete açıktır.

 

   6. Anzavur Tepe

 

Ağrının Patnos ilçesine 2 km uzaklıktadır. Günümüzde adı Kot Tepesi veya diğer bir adıyla Patnos Kalesidir. Urartulardan kalma tanınmış yapılardan birisidir. Günümüzde yapının çevresinde yapılan kazı çalışmalarında önemli tarihi kalıntılara rastlanmıştır. Buradan çıkan kalıntılar Erzurum ve Van Müzelerinde sergilenmektedir.

 

   7. Meya Mağaraları

 

Mağaralar Diyadin ilçesine 15 km uzaklıkta bulunan Meya köyünde bulunmaktadır.Kayalıkların üzerinde ve çevresinde birçok tarihi ibadethane ve yapı bulunmaktadır. Eski zamanlarda insanların yaşadığı bu mağaralar görülmeye değerdir.

 

   8.Diyadin Kaplıcaları

 

Ağrı ilinin Diyadin ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan kaplıcalar bir çok hastalığa derman olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı yıl içerisinde çoğu insan burayı ziyaret ederek hastalıklarına çağre bulmaktadır.

 

    9. Balıklı Gölü

 

Göl Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesinde bulunmaktadır. 2241 rakımı ile Türkiyenin en yüksek oluşumlu gölleri arasındadır. Göl içinde alabalık ve sazan balığı bulunmaktadır. Bu göl lav set gölü dür.

 

Evet arkadaşlar makaleme burada son verirken sizleride Sohbet Odaları sitemize bekliyor lütfen yorumlarınızı esirgemeyin ve sağlıcakla kalın.

 

03 Mart 2019 - 02:45

admin

0 Yorum



Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Benzer yazılar


Haydi Sende sohbetles.net Sohbet Odalarına katıl ve sohbet odalarının farkını yaşayın! ücretsiz chat odaları sitesi sohbetles.net

Neden Biz!

  • Kaliteli
  • Seviyeli
  • Eglenceli
  • Sohbet Sitesi